zondag 22 januari 2017

Soms


Soms vraag ik me wel eens af als ik de wereld in kijk wat we hier allemaal aan het doen zijn?
Ik wil niet oordelen, ben zelf ook niet zonder fouten maar ik zie mensen, mensen die de touwtjes iedere maand weer aan elkaar proberen te knopen, mensen die naar het front worden gestuurd of uit eigen vrije wil daar naartoe gaan, mensen die de kluit belazeren en over de ruggen van goedwillende burgers rijker en rijker proberen te worden, niet omdat ze het nodig hebben maar omdat het een opgelegd doel is in hun leven. En zie ik mensen die heel vals andere verketteren en neerhalen omdat ze anders zijn, “zogenaamd” buitenlanders zijn “persoonlijk geloof ik niet in landen en vlaggen”, een andere seksuele geaardheid hebben, geloven of weer iets anders geloven.

Waarom doen we dat allemaal? Waarom zoveel leed bij andere aanrichtte, hun leven verwoesten of ervoor te zorgen dat ze zij zich niet geheel kunnen ontplooien? Ik zeg wel eens, het leven op zich is niet moeilijk, het zijn de mensen om je heen en de overheid die het leven zo moeilijk maken. Moeten we dan maar allemaal voor onszelf gaan leven? NEE! We zouden er beter aan doen om in liefde en harmonie met elkaar samen proberen te leven. Vlieg niet meteen in de gordijnen of kom met wetjes en regeltjes maar probeer het ook eens van een andere kant te bekijken. En nee, je hoeft niet alles van elkaar te pikken maar een beetje empathie, respect en solidariteit zou al een heel stuk schelen. En als je iets niet kent, weet of vreemd vind niet gelijk (ver)oordelen. Ga op onderzoek uit, stel vragen en leer. Door ons leven te verrijken verrijken we ook onszelf waardoor we weer makkelijker leren om te gaan met de lessen die het leven ons dagelijks voorschotelt.
Peter Barkum © ® 22-01-2017

2 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens lieverd. Ooit leerde ik mijn blik naar de ander te richten, zoals ik 'm naar mezelf zou richten. Ik voelde meteen dat mijn blik zachter werd, liefdevoller. Op die manier kunnen we elkaar tegemoet treden. Ik ben er van overtuigd dat iedereen in zijn/haar hart goed is en het beste wil. Sindsdien kijk ik naar de ander zoals ik naar mezelf kijk, zonder overtuigingen en oordelen. Het is niet makkelijk bewust te worden van oordelen, sommige zijn heel subtiel, maar het is te doen.

    BeantwoordenVerwijderen