zondag 12 maart 2017

Verkiezingen 2017


Op 15 maart 2017 mogen alle kiesgerechtigde burgers van Nederland weer aangeven hoe de tweede kamer er voor de komende vier jaar uit moet gaan zien. Willen we meer van hetzelfde of gaan we kiezen voor een drastische verandering? Kiezen we links of kiezen we rechts of misschien wel ultra rechts? Op donderdag 16 maart 2017 zullen we het weten al moeten we op de definitieve uitslag geloof ik wachten tot 29 maart. Niet dat het uitmaakt, het scheelt soms maar een paar micro procenten en dat kan voor een partij een kamerlid meer of minder uitmaken.

Terugblik op vier jaar Rutte II
Na het debacle Rutte I “het kabinet dat werd gevormd door VVD & CDA met gedoogsteun van de PVV” kwam er in 2012 het kabinet Rutte II. Gelokt door veel valse beloftes en strategisch stemmen gaven veel mensen hun stem in 2012 aan VVD en PvdA. Dat hebben we geweten. Waar we in 2011 nog een beetje konden doorgaan als beschaafd en sociaal land kunnen we dat anno 2017 wel helemaal schudden. De huren, ziektekosten, belastingen en premies gingen hard om hoog. De rijken werden nog rijker en de armen nog armer. Het aantal dakloze “waaronder gezinnen met kinderen” nam schrikbarend toe en ook het aantal mensen dat zelfmoord pleegde steeg. In 2015 maakten 1871 mensen een einde aan hun leven omdat ze het niet meer zagen zitten in deze wereld om wat voor een verdere reden dan ook. (1)

Dan was er natuurlijk ook de strijd tegen de ZZP’ers. Aan de ene kant wil de overheid iedereen aan het werk hebben maar dan liever niet als ZZP’er. Dat zijn vervelende mensen in de ogen van de overheid. Deze moderne cowboys dienen bestreden te worden en dus doet de overheid er alles aan om het deze beroepsgroep het zo moeilijk mogelijk te maken. En dus werd de wet DBA bedacht. (2) Ook is men hard bezig om alle ZZP’ers te verplichten allerlei verzekeringen te laten afsluiten anders plegen ze concurrentie vervalsing in de ogen van grote en middelgrote bedrijven. Kortom, het word hen niet gemakkelijk gemaakt.

Een ander heet hangijzer de afgelopen vier jaar waren de ziektekosten. (3) Sinds 1972 stijgen de ziektekosten van 8 naar 13% in 2017 van het bnp. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing zegt men maar we zijn ook steeds meer medicijnen en dergelijke gaan gebruiken. De grootste stijgingen deden zich voor in de jaren 90 en de 00’s. Ook het eigen risico stijgt onder Rutte II hard. Er was aanvankelijk een afspraak in het regeerakkoord dat het eigen risico inkomensafhankelijk zou worden maar daar is men op teruggekomen. En zo gingen we dus van € 220,- in 2012 naar € 385,- in 2017. al deze stijgingen hadden tot gevolg dat de zorg niet meer voor iedereen bereikbaar was omdat men het niet meer financieel kon opbrengen. Inmiddels schijnen er wel miljarden aan winst van enkele zorgverzekeraars te verdwijnen in duistere colbertzakken maar dit geheel terzijde.

Nederlandse schandalen
Tijdens Rutte II hebben twee ministers, een staatssecretaris van justitie en een Kamervoorzitter het veld moeten ruimen door de Teevendeal. (1) (2) De Teevendeal was een deels geheime schikking uit 2000–2001 tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie en de drugshandelaar Cees H. Als onderdeel van deze schikking werd een eerder in beslag genomen bedrag van 4,7 miljoen gulden aan H. terugbetaald. De schikking is vernoemd naar toenmalige officier van justitie Fred Teeven, die ze trof. De details ervan werden buiten het zicht van de Belastingdienst en de FIOD gehouden. Deze geheimhouding leidde vanaf 2014 tot een slepend politiek schandaal. Teeven, destijds staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, minister Ivo Opstelten, Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en Opsteltens opvolger Ard van der Steur traden als gevolg van de "bonnetjesaffaire" af. (Bron: Wikipedia)

De Griekse crisis (1) (2)
Griekenland de bakermat van onze democratie raakte in 2010 verzeilt in een zware financiële crisis die door heel Europa te voelen was. Huisbank Goldman & Sachs had jaren lang cijfers verdoezeld waardoor het steeds leek dat het best wel goed ging met Griekenland. Ook had Griekenland een zwaar verouderde economie en heel veel bescherming voor bepaalde beroepen zoals de ambtenarij. Toen de Griekse financiële staatscrisis uitbrak bleek het helemaal niet goed te gaan. Toen de werkelijke cijfers bekend werden bleek dat Griekenland nooit had mogen worden toegelaten tot de eurozone. Maar ja het kwaad was reeds geschied, Brussel en het IMF wilde Griekenland wel helpen op voorwaarden dat Griekenland drastisch ging bezuinigen en hervormen. En dat hebben de Grieken geweten, ze zijn er nu nog flink ziek van. Bijna 50% van de Grieken leeft onder de armoedegrens, de werkloosheid is er torenhoog en veel bedrijven hebben de pijp aan maarten gegeven.

Nederland
Terug naar Nederland, het mag nu beter gaan met de Nederlandse economie maar de gewone burger merkt daar tot nu toe nog maar weinig van. Huren, zorgkosten, belastingen en premies zijn nog steeds toren hoog en hoewel de verschillende politieke partijen in verkiezingstijd allerlei mooie beloftes doen weten wij als burgers dat daar weinig tot niets van terecht zal gaan komen. Men heeft altijd wel een of ander excuus. Bovendien is de economische opleving maar betrekkelijk, waar men in 2012 en de jaren ervoor de mogelijkheid had om de economie te hervormen naar een eerlijker systeem heeft men die kans laten liggen. Ik kan me nog herinneren dat de toenmalig minister Bos (PvdA) van financiën na een vergadering van de EU zei dat het allemaal wel meeviel en dat we gewoon op de oude voet door konden gaan.

Toch zijn er duidelijke tekenen dat de economie binnenkort weer gaat stagneren en ik vermoed dat de klap nu extra hard gaat zijn. Het huidige systeem loopt op zijn laatste benen, de kloof tussen hen die alles hebben (de zogenaamde 1%) en zij die weinig hebben (de 99%) is onmetelijk groot geworden. De economieën van Japan, China en Zuid-Amerika staan op instorten en ook in de VS en Rusland begint het na een kleine opleving weer te haperen. Ook worden mensen zich steeds meer bewust van wat er gaande is op deze wereld. Ze willen niet meer als slaaf van het kapitaal voortgaan. Het leven heeft meer te bieden dan alleen maar te werken voor je bestaan.

De toekomst
Ik heb de afgelopen tijd een aantal verkiezingsprogramma’s doorgelezen omdat ik zelf voor het eerst in vele jaren niet meer wist op welke partij ik mijn stem moest gaan uitbrengen. De programma’s die ik “geheel of gedeeltelijk” heb bekeken zijn van de VVD, PvdD, GroenLinks, CDA, D66, Piraten partij, MenS & Spirit, PVV en De Burger Beweging.

Zoals gezegd, politieke partij doen veel mooie beloftes in verkiezingstijd en draaien de kiezers graag een rad voor oog. De realiteit is dat Nederland een land van coalities is en er dus altijd water bij de wijn zal moeten worden gedaan. Waar de VVD het vakantiegeld voor mensen met een bijstandsuitkering wil afschaffen zijn partijen als PvdA, PvdD, D66 en GroenLinks hier fel op tegen. Waar D66 iedere werkende een bonus van € 500,- belooft zal het nog maar moeten blijken of daar ruimte voor is op de begroting en of andere partijen daarin mee willen gaan.

De komende kabinetsformatie zal sowieso een zware dobber gaan worden voor alle partijen ongeacht de uitslag. Hoe groot wordt de PVV? Wordt de VVD weer de grootste partij van Nederland? Of komen partijen als DENK “door de Turkse crisis”, GroenLinks, D66 en het CDA als nog langszij? Het zal er allemaal om gaan spannen op woensdag 15 maart 2017. We leven in een zeer onrustige tijd op het moment, de wereld om ons heen is snel aan het veranderen. Spanningen, schandalen, diplomatieke onrust, regionale oorlogen, hongersnood, klimaatsverandering en verschuiving en heel veel aardbevingen en extreem weer. Ondanks dit alles een advies vanuit mijn hart. Luister niet naar al die mooi praat van politici, geloof ook niets van wat de media of peilingen u zeggen, ga stemmen en stem vanuit uw mooie hart. Kies een partij die goed is voor u, uw geliefde en overige naasten en voor de toekomst van deze planeet, uw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Links
 ♥

2 opmerkingen:

  1. Vandaag stemdag! Maar ik weet een ding zeker, ga niet strategisch meer stemmen op Rutte. Hoewel ik geen spijt heb, maak ik nu toch andere keuzes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op Rutte zou ik nooit stemmen. De Vereniging Van Dieven (VVD) zal never nooit mijn stem krijgen. Ik heb in 2012 al gezegd dat ik bij de komende verkiezingen "die van vandaag dus" niet zal stemmen op een partij die in de tweede kamer zit. Ik voel me niet vertegenwoordigd door hen, ze hebben er een enorme puinhoop van gemaakt en ze hebben een dubbele agenda waarin de burger niet voor komt. Daarom stem ik vandaag op De Burger Beweging.

    BeantwoordenVerwijderen