maandag 1 mei 2017

Blessed Beltane ♥


Met Beltane wordt de groeikracht van de natuur gevierd. Het is een vruchtbaarheidsfeest waarbij het gaat om het nieuwe leven dat zich voor onze ogen ontwikkelt. Het meifeest was oorspronkelijk een landbouwfeest waarbij de nadruk werd gelegd op de bevruchting van de gewassen. Een dankzegging voor de te verwachten overvloed van de natuur. De levenskracht van de natuur kan ook ons prikkelen om ons eigen zaaigoed een duwtje te geven dat het nodig heeft zodat de plannen vruchten zullen afwerpen.

De naam Beltane komt van het Ierse Bealtaine dat 'Bel-fire' (Bel-vuur) betekent, afgeleid van de God Bel. Bel is de Keltische God van licht en genezing. Hij wordt 'de schijnende' genoemd.
Beltane is dus het feest van vuur en luidt het begin van de zomer in. We vieren het huwelijk tussen de Godin en de God en de bloei van het leven. 


Vaak worden er met Beltane grote vreugdevuren ontstoken waar men overheen springt om de vruchtbaarheid te vieren en af te dwingen. Hierbij kan er gebruikt worden gemaakt van negen soorten hout: eik, voor de god; berk, voor de godin; den, voor geboorte; wilg, voor de dood; lijsterbes, voor magie; appel, voor liefde; wijnstok, voor vreugde; hazelaar, voor wijsheid; meidoorn, voor reinheid.

Als je met iemand een jaar en een dag wil doorbrengen, kan je samen over het vuur springen.
Een ander gebruik is om een meiboom op te zetten. Dit is een paal (een boomstam) met daaraan rode en witte linten die door op een bepaalde manier om de boom heen te dansen in elkaar gevlochten worden. Met Beltane wordt er uitbundig gedanst en is vooral een feest van gezelligheid. 

Tekst van mijn zielenzus Anja © ® 2009 - 2017 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten