zondag 7 mei 2017

Het klimaat


Door de wetenschap, politici maar ook door geïnteresseerde mensen wordt er een hevige discussie gevoerd over het klimaat. Wordt het nu warmer of kouder op de aarde? En is er menselijke invloed of is wat we nu klimatologisch gezien meemaken puur natuur? Als we terug kijken in de geschiedenis van de aarde en het klimaat dan kunnen we al snel vaststellen dat er grote en kleine schommelingen kunnen zitten in het klimaat. En dan heb ik het over de grote en kleine ijstijden.

De laatste grote ijstijd op het noordelijke halfrond vond zo’n 21.000 jaar geleden plaats. De laatste kleine ijstijd was van 1430 tot ongeveer 1850 maar daarvoor was er ook al het een en ander gebeurd. Van het najaar in 1315 tot de zomer van 1317 regende het eigenlijk constant waardoor oogsten mislukten en veel land onderwater liep. Er brak een verschrikkelijke hongersnood uit zoals we nu bijv. zien in Afrika waardoor Europa veel Afrikaanse asielzoekers krijgt te verwerken. Deze hongersnood leidde natuurlijk tot sociale onrust, oorlog en de zwarte dood greep om zich heen. Toch is er tijdens de kleine ijstijd ook even een inzinken in de kou. Tussen 1636 en 1637 waren de winters mild en de zomers warm maar daarna kwam de kou weer in alle hevigheid terug en duurde voor tot rond 1850.

Wie een beetje is ingewijd in het klimaat weet dat het klimaat bestaat uit vele schakels. Zon, kosmische straling, water, wind, ijs, stromingen van de zee, vulkanen en de invloed van de mens maken het een delicaat geheel. Bij de laatste “de mens” moeten we overigens wel een kleine kanttekening maken, we weten niet echt hoe groot of klein onze invloed op het klimaat is. Het enigste bewijs dat we hebben is dat het koolzuurgehalte van onze atmosfeer is gestegen. In de laatste 400.000 jaar varieerde het koolzuur gehalte van de atmosfeer tussen 190 en 280 ppm (parts per million (ppm), afhankelijk van het ijstijd klimaat, een variatie dus van zo'n 90 ppm. Door menselijk toedoen is het koolzuurgehalte van de atmosfeer inmiddels gestegen tot 370 ppm, 90 ppm meer dan de maximale waarde van de laatste 400.000 jaar. Maar ook dit bewijs staat ter discussie omdat het ook kan zijn veroorzaakt door vulkanische activiteit.

Wat wel vast staat is dat ons klimaat aan het veranderen is. De een noemt het klimaatsverandering en de ander noemt het klimaatverschuiving. Ikzelf kies voor het laatste omdat ik denk dat dit aan de gang is zeker ook omdat de noord en zuidpool aan het schuiven zijn. De noordpool lag altijd bij het noorden van Canada maar is inmiddels al verschoven naar Siberië. De zuidpool lag altijd op Antarctica maar heeft de zuidpool inmiddels verlaten en schuift naar het noordoosten. Ook wordt het magnetisch veld van de aarde is op het moment steeds zwakker waardoor er ook veranderingen zullen optreden. Welke dit zijn weet ik niet goed overigens. Het is nogal pittige materie en er zijn een miljard meningen en probeer daar maar eens de juiste uit te vissen. Een ander fijt is dat de zon op het moment slaapt wat zoveel wil zeggen als dat er minder zonnevlekken zichtbaar zullen zijn. Ik volg nu enkele jaren dagelijks het space weather op youtube via Suspicious 0bservers waarin mij word uitgelegd wat er gaande is op de zon, in het universum en natuurlijk op aarde en hoe die allen verband met elkaar kunnen hebben en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.

Vast staat dat we heel zuinig dienen te zijn op de aarde en haar klimaat en dat we zeker niet met het klimaat moeten gaan spelen. Een schakelaar verkeert en we zitten in een nieuwe ijstijd of nog erger, de aarde veranderd in een tweede Venus of Mercurius waardoor alles op aarde dus levend wordt gekookt. Hier onder nog enkele video’s zodat uzelf kunt vaststellen hoe de aarde en het klimaat eraan toe zijn.

Peter Barkum © ® 07-05-20172 opmerkingen:

  1. Ik vind het altijd lastig, het klimaat. Wij zijn nu bezig met afval scheiden, maar hoeveel invloed heeft dat? Een vriendin van mij is veganistisch, maar hoeveel maakt dat uit? Ik vind het heel mooi om met het klimaat bezig te zijn, maar gaat mijn inspanning de wereld uitmaken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is heel lastig Irene. Afval scheiden doen we voor de grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Dat is goedkoper dan bijv. uit olie of mais plastic te maken. Van de laatste vind ik het sowieso waanzin, mais is om te eten en niet om plastic uit te maken. Bovendien, is het apart inzamelen van "bijv." plastic een goede les voor de mens. De mens is een van de weinige zoogdieren die zijn nest "de aarde" bevuilt, dat doen de meeste zoogdieren niet. Vegetariër zijn heeft in zoverre nut dat er minder (bijv.) koeien nodig zijn. Dit heeft tot gevolg minder water, minder mest en minder dierlijke gassen die bijdragen aan het broeikaseffect. Overigens, ik zou het niet erg vinden als het een paar graden warmer zou worden in Nederland, ik heb een hekel aan kou, sneeuw en ijs. 😉

    BeantwoordenVerwijderen