vrijdag 30 juni 2017

Cursussen en maskersSoms vraag ik me wel eens af, zijn mensen nu echt zo dom of willen ze zich graag om de tuin laten leiden? Ik kom op heel wat spirituele sites opzoek naar leuke artikelen of naar artikelen over de stand van de planeten en de maan. Ik zie dan vaak ook allerlei aanbiedingen voor cursussen en denk dan, waarom trappen mensen daar nog steeds in? Waarom laat je je zo gemakkelijk om de tuin leiden en je van je geld beroven? Alles wat wij mensen nodig hebben en moeten weten ligt al in ons besloten, je moet het alleen even aanboren. Dat doe je door bij jezelf naar binnen te keren. Dit laatste is blijkbaar een groot probleem bij de meeste, je wordt dan immers met jezelf geconfronteerd. De meeste houden liever hun masker op dan dat ze met zichzelf aan de slag gaan.

En begrijp me niet verkeerd, ik wil niet alle cursussen over een kam scheren maar de meeste zijn klinkklare onzin en dragen niets bij aan de verdieping en ontplooiing van de mens. Ik ben zelf ook wel eens op wat “gratis” cursussen geweest maar ging er meestal na het eerste gedeelte vandoor. Misschien ligt het ook wel aan mij. Ik ben nooit iemand geweest die gemakkelijk leert. Ik heb alles via de harde weg geleerd en ben ook met mezelf door menig diep dal heen gegaan. Ik was als kind al heel bewust en wist dus al heel snel dat de onzin die ze je op school vertellen ook echt onzin is. Vanaf het moment dat ik kon lezen en schrijven ging ikzelf op onderzoek uit en las zo’n beetje alles wat los en vast zat.

Kijk, ik vind het niet erg als mensen allerlei cursussen willen volgen, moet iedereen voor zichzelf weten. Waar ik bezwaar tegen heb is dat men soms zo 300 euro voor zo’n cursus durft te vragen. Dat vind ik echt dievenwerk en misbruik van goedgelovige mensen die hopen vooruit te komen in het leven. Ik las pas een advertentie van een cursus en toen ik verder ging kijken wat er dan gebeurt op zo’n cursus begon ik echt witheet te worden. Het was een cursus van 3,5 uur en je kreeg naast een A4’tje, koffie of thee en verder zou er iemand een lezing geven van 3 uur. Kosten 250 euro. Er waren van de 50 plaatsen nog 2 beschikbaar dus je moest opschieten. Even een rekensommetje; 50 x 250 = 12.500 voor 3,5 uur kletsen. De man ik kwestie zou spreken over spiritueel leven waarin die zou uitleggen hoe je het beste op een spirituele manier kunt leven. Niet echt een cursus voor mij, ik laat me door niets en niemand voorschrijven hoe ik moet leven, ik moet helemaal niets. Ik leef mijn leven op mijn eigen excentrieke manier.

Een aantal jaren geleden vroeg een toenmalige vriendin van me welke cursus ze het beste kon gaan volgen? Ik vraag haar wat zoek je dan? Ja ik wil meer verdieping in mijn leven aanbrengen, alles is zo oppervlakkig en ik begrijp heel veel dingen gewoon niet of niet meer. We zijn toen samen gaan zitten en hebben een heel lang gesprek met elkaar gehad. We hebben toen echt alles open en bloot besproken. Soms was het best heftig en er vloeide soms veel tranen maar aan het einde van het gesprek zei ze, ik heb geen cursus nodig. Ik zie het pad wat ik wil lopen nu heel duidelijk voor me en wat ik daarvoor nodig heb zit in mezelf. Ik ga mezelf nog meer ontplooien. Tegenwoordig heeft ze zelf een praktijk waar ze vele mensen helpt door gewoon goed naar ze te luisteren en ze dan de juiste adviezen aan reikt. Dus voordat je je blauw betaalt aan een of andere vage cursus, ga eerst eens bij jezelf te raden of vraag iemand die je compleet vertrouw eens om advies. Wie weet is dat geld wat je aan die cursus wilde uitgeven wel het begin van een mooie carrière waar je altijd al van droomde.

Peter Barkum © ® 30-06-2017

2 opmerkingen:

  1. Mooi gezegd. Wanneer dit soort instellingen blijven bestaan, zullen zij blijkbaar nog genoeg klanten binnenhalen. Ik ben altijd opzoek naar goede bronnen, maar laat me ook graag inspireren door anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja klanten genoeg, de mensheid laat zich graag om de tuin leiden.
    Er zijn nog hele volksstammen die in de leugens trappen van de reclame en dergelijke.

    BeantwoordenVerwijderen