dinsdag 6 juni 2017

Horoscopen


Regelmatig maak ik voor mensen hun horoscoop op. Ik kijk dan niet alleen naar de westerse astrologie maar ook naar de Chinese, de Keltische, de Mayaanse, hun totemdier, hun totemplant en steen en naar de tarotkaarten. In couranten en couranten kom je ook vaak (dag)horoscopen tegen maar die zijn heel algemeen en ik ga toch niet iets dieper dan dat. Die je in couranten en bladen ziet staan gaan niet uit van je geboortedag en tijd maar slechts van je sterrenbeeld en dan vaak ook nog van de negatieve kant van je sterrenbeeld.

Gisteren maakte ik ook een horoscoop voor iemand maar die herkende zichzelf er niet in. Dat is iets wat ik bij mezelf ook vaak heb. Ik ben zelf een Ram en de Ram staat bekent om zijn drammerigheid, eigenwijsheid, feestbeest, gedrevenheid en optimisme. Vaak als de horoscoop van de ram lees dan herken ik mezelf daar niet in. Ik ben geen feestbeest “in tegenstelling zelfs” en ik ben ook geen optimist en ook niet echt gedreven. De persoon die mij destijds heeft geleerd hoe horoscopen te lezen en te maken zei, je kunt kiezen voor je horoscoop of voor jezelf. Jij hebt duidelijk voor jezelf gekozen en niet voor je horoscoop. Hoe zit dat?

Iets wat veel mensen niet beseffen is dat als wij geboren worden op deze aarde we ook meteen een van de grootste geschenken krijgen van het universum, een vrije wil. Dat veel mensen zich dat niet realiseren is te begrijpen. Je wordt vanaf je geboorte geïndoctrineerd door je ouders en overige familie, school, de overheid, op je werk en door de vrienden die je in je leven krijgt. Allen zullen proberen een stempel op jouw leven te drukken. Allen zullen je willen vertellen hoe jij je leven moet leiden en wat je wel en niet moet doen. Kortom je wordt vanaf je geboorte in een hokje gepropt waar nog maar moeilijk uit te komen is.

Ook ik kon in mijn jeugd deze dans niet geheel ontspringen. Mijn familie zei dit en in de tehuizen waar ik zat zei men weer iets anders. Het maakte het leven ondragelijk zwaar voor me. Toen ik 17 werd moest ik op kamers gaan wonen, ik was mijn groepsgenoten in mijn laatste tehuis reeds ver ontgroeid, ik was al volwassen. Vanaf toen was ik dus ook vrij om te doen en te laten wat ik wilde. Ik heb toen heel veel nagedacht over mijn en het leven en kwam tot de conclusie dat iedereen mij altijd heeft willen sturen “is ze niet gelukt” en een stempel op mijn leven heeft willen drukken. Ik dacht, dat nooit meer. Dit is mijn leven en ik ga mijn leven leven zoals dat voor mij goed voelt en niet zoals familie of het systeem mij dat voorschrijft. En natuurlijk liep ik soms nog wel eens vast en kon ik even niet meer doen dan gezellig bij de pakken neer gaan zitten maar dat waren dus de leermomenten. (In mijn opinie bestaan er geen fouten alleen maar leermomenten)

Terug naar de horoscopen. Horoscopen kunnen een indicatie geven van hoe je leven zou kunnen verlopen als je je vrije wil niet gebruikt en dus netjes in de maat van het systeem blijft lopen. Maar je kunt dus ook dankzij die vrije wil kiezen voor jezelf. Kiezen voor jezelf houd in dat je zoveel als mogelijk dingen doet waar jij je goed/happy bij voelt. Dat betekent dus ook dat je je werkelijke ware ik zult zijn in je dagelijkse leven en dus ook geen maskers opzet om bijv. leuk gevonden te worden. Ik had vroeger nooit echte vrienden, nu heb ik er een stuk op vijf. Mensen op wie ik kan vertrouwen door dik en dun. Ze accepteren me zoals ik ben met al mijn fratsen en tekortkomingen. Ikzelf heb nooit gebruik gemaakt van een masker, ik ben altijd mezelf geweest. Ik wilde ook nooit ergens bijhoren. De mensen die in mijn leven zijn geweest waren daar om een reden. We zijn allemaal spiegels van elkaar en door naar de spiegel te kijken zie je jezelf en dus ook je eventuele tekortkoming. Horoscopen kunnen dus een indicatie geven van hoe je leven kan gaan verlopen. In grote lijnen klopt dit ook vaak maar het zijn de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

Iedereen moet zelf maar uitmaken wat dat dan is, voor mijzelf weet ik het wel. Bepaalde vriendschappen, de geboorte van mijn drie kinderen, de horrors die ik heb overleefd in mijn jeugd, de lessen die ik daaruit kon trekken en tot wat voor een mens zij mij hebben gemaakt. Mijn boodschap is dus, kies voor jezelf. Denk zelf na, onderzoek en leer.

Peter Barkum © ® 06-06-2017