woensdag 21 juni 2017

Mind gamesIn 1973 schreef wijlen John Lennon het nummer Mind Games waarin die beschrijft welke spelletjes wij dagelijks allemaal spelen bewust en onbewust. In 1970 had hij ook al een soort gelijke song geschreven getiteld Working Class Hero. Ik zal een link naar de tekst van beide song onder aan dit blog posten. Ik heb vele jaren over beiden songs nagedacht en door de jaren heen heeft het me meer inzicht gegeven en tegelijkertijd misschien ook wel bozer gemaakt op onze zogenaamde welvaartssamenleving. Nu ik dit schrijf voel ik het vuur alweer door mijn aderen heen schieten aangevende hoe hoog het zit en hoe gefrustreerd het me maakt.

We leven hier op aarde in een 3D matrix waarin we allemaal doen wat we moeten en willen doen. Dit noemen we het systeem. Dit systeem is ons vanaf onze geboorte al opgelegd. Niks geen keuze, vrijheid of democratie maar je aanpassen aan het systeem. Je wordt als baby al geïndoctrineerd door je ouders en familie. Naarmate je opgroeit komt de crèche, de school, de kerk, je vriendjes en vriendinnetjes en daarna moet je werken en krijg je te maken met een baas. Je hele leven door wordt je van alles wijs gemaakt waarvan je maar moet afwachten of het de waarheid is. Meestal is het dat niet omdat mensen nu eenmaal graag fabeltjes vertellen. Deels omdat ze dit zo is geleerd en deels omdat men je probeert te imponeren en invloed op je probeert uit te oefenen.

Mijn hele leven heb ik mensen altijd graag geobserveerd. Nee het is niet zo als aapjes kijken maar echt kijken wat mensen drijft, hoe hun gedrag is en proberen te onderscheiden waar het vandaan komt. Ook van mezelf maak ik in bepaalde gevallen een helikopter view om het maar even zo te omschrijven. Ik kijk dan naar mijn eigen doen en laten en probeer te achterhalen waarom ik zo heb gehandeld. Veel mensen zullen het waarschijnlijk niet begrijpen maar veel van ons doen en laten komt voort uit hoe we zijn opgevoed. Al in mijn jeugd heb ik het gedrag van mijn ouders geanalyseerd en tegen mezelf gezegd wat ik later als ik kinderen zou hebben zou willen veranderen. Mijn moeder heb ik helaas op mijn vierde verloren maar ik kon genoeg te weten komen over haar via haar moeder “mijn oma”. Met mijn vader heb ik jaren geen contact gehad maar in het laatste jaar van zijn leven heb ik nog het een en ander kunnen achter en in halen. Dit laatste gaf me een soort van vrede.

Veel van ons doen en laten komt dus voort uit onze opvoeding. Het zit dus opgeslagen in onze gene maar we hebben altijd de mogelijkheid “als we ons er genoeg bewust van zijn” om dingen te veranderen en als het ware te evolueren. Als ik kijk naar het gedrag van mijn ouders dan komt al heel snel naar boven dat het gekwetste mensen waren. Dit zelfde geldt ook voor mijn opa’s en oma’s. Net als wij maakte ze veel mee in hun leven en zijn ook zij weer geïndoctrineerd door hun ouders en overgrootouders. In de jaren negentig heb ik de stamboom van mijn familie uitgezocht en daar kwam ik ook het een en ander in tegen. Mijn familie is altijd een militaire familie geweest. Ik ben de eerste die niet in het leger is geweest. Toen mijn familie tijdens de tachtigjarige oorlog vanuit Spanje naar de Nederlanden werden gestuurd om tegen de protestantse ketters te vechten begon voor mijn familie een carrière in het Nederlandse leger. We zijn vrij snel na aankomt in Nederland overgelopen naar de Nederlanders omdat we niet van onderdrukking houden, iets wat heden te dage nog steeds geldt.

Tijdens de tweede wereldoorlog (1942-1945) zat mijn opa gevangen in een Pools concentratiekamp omdat die zich verzette tegen de Duitse overheersing van Nederland en hij was luitenant-kolonel. Toen hij terugkwam uit Polen werd hij door de Nederlandse regering gedwongen om te gaan vechten in Indonesië, iets wat hij in eerste instantie weigerde omdat hij vrijheid wilde voor iedereen dus ook voor de Indonesiërs. Maar ja wat doe je als een regering zegt, als jij niet gaat dan gebeurd er iets met je gezin. Tijdens de oorlog (1941 en 1942) was zijn vrouw bevallen van twee kleine kinderen “namelijk mijn vader en mijn tante”. De verschillende oorlogen hebben een afschuwelijk stempel gedrukt op het leven van mijn opa en dat had ook weer zijn weerslag op zijn mijn vader die het gedeeltelijk heeft doorgegeven aan mij. Ik mag van enig geluk spreken dat ik vanaf mijn zesde niet meer thuis woonde en daar dus niet veel van heb meegekregen. Al zit er natuurlijk wat omdat het genetisch ook wordt doorgegeven.

Enige tijd geleden las ik enkele wetenschappelijke stukken over hoe overheid en bedrijven de mensen kunnen beïnvloeden. Via verschillende technieken kun je mensen heel veel laten doen zonder dat later de vinger naar overheid en bedrijven kan worden gewezen. Bijvoorbeeld via je tv “waar hele volksstammen nog steeds iedere avond naar kijken” kun je mensen beïnvloeden. In reclames, films maar ook in reality programma’s zitten subtiele signalen waardoor je mensen dingen kunt laten doen. Reclame maker gebruiken deze technieken vooral om mensen zoveel mogelijk dingen te laten kopen van een bepaald product. Maar ook de overheid maakt gebruik van dit soort technieken bijvoorbeeld tijdens verkiezingscampagnes of tijdens voorlichtingsspotjes. Je wordt dan als het ware gebrainwasht. Had jij die producten wel echt nodig en zijn ze wel zo gezond als dat wordt gezegd? En verteld de overheid wel de waarheid of is het weer een leugentje om bestwil?

Dit soort mind games zal in de nabije toekomst alleen maar erger gaan worden. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat je iemand bijvoorbeeld via tv kunt aanzetten tot iets wat die in normale omstandigheden nooit zou doen. We kunnen dus stellen dat alles op deze wereld op de een of andere manier wordt verdraaid ten gunste van overheid, banken of bedrijven. Toen i9k vroeger op de vrije school zat kreeg in net als ieder ander geschiedenisles. Toen ik later naar een andere “gewone” school ging was de geschiedenisles ineens heel anders dan op de vrije school. Toen ik daar iets van zei kreeg ik op mijn donder. Op de vrije school kreeg ik wel te horen over de verschrikkingen die Nederland in zijn vroegere kolonies had begaan. Op de “gewone” school was dit allemaal weg gepoetst en had men het alleen maar over de glorie en rijkdom die we daar hebben weggesleept.

Voor mij was het een signaal om voortaan alles in twijfel te trekken en eerst zelf onderzoek te doen naar wat waar en niet waar was. Vandaar ook mijn levensmotto; 

denk zelf na, onderzoek en leer.

Ik moet er overigens wel bij vermelden dat deze houding me vaak in de problemen heeft gebracht. Niet iedereen is ervan gediend om verbeterd, op de vingers te worden getikt of terechtgewezen te worden. Ik ben/was iemand die van perfectie houdt en kwam als ik vond dat zaken niet correct werden weergegeven dan ook altijd zeer grondig voorbereid voor de dag met bewijzen. Vroeger ging dat nog wat moeilijker, toen hadden we geen internet of kopieermachine dus moest ik veel overschrijven. Ik was dus een niet erg geliefde leerling op school bij de meeste leraren maar dat heeft me nooit tegengehouden. Punt voor mij was dat als je me iets wilt leren je dan ook de correcte feiten/gegevens moet onderwijzen en niet die opgepoetste en gefabriceerde onzin.

Door ons hele leven heen spelen er zich talloze hersenspelletjes af, bewust en onbewust. Door familie, overheid en bedrijven. Ik las pas dat men al in 1938 wist dat roken slecht voor de gezondheid was. Jaren geleden las ik ook dat er in 1926 een goedwerkend natuurlijk middel was gevonden tegen verschillende soorten van kanker maar dit is destijds verboden onderdruk van de big pharma. Dus naast alle doden die er in twee wereldoorlog moesten vallen was het oké dat er ook nog eens miljoenen mensen op een verschrikkelijke manier aan kanker. Mijn opa is ook gestorven aan kanker. Hij was een grote stoere man maar toen ik hem de laatste keer zag was het niets meer dan een zielig hoopje mens.

Ik heb mezelf in de loop der jaren verschillende zaken geleerd aangezien ik geen ouders had die mij dit konden leren. Als je naar de winkel gaat bedenk dan eerst goed, heb ik dit of dat product wel echt nodig? Kan ik het niet op een andere manier oplossen? Vroeger las ik veel couranten maar op een geven moment zag ik een patroon. De namen veranderen maar de daden zijn vaak hetzelfde. Tegenwoordig lees ik geen papieren couranten meer maar losse artikelen op het internet. Als ik iets niet vertrouw dan is het de pers en dus ga ik vaak opzoek naar de bron van een bericht. En geloof het of niet maar vaak liggen de zaken dan heel anders. Tegenwoordig is het een soort van rage om Rusland zwart te maken. De NOS, het AD en de Telegraaf voorop. Maar als je dan gaat zoeken naar wat er werkelijk aan de hand is/was dan blijken de zaken ineens heel anders te liggen. Wat ik dus wil zeggen is, denk altijd voor jezelf, na, onderzoek dingen die je verteld worden of die je hoort goed en vorm dan pas een mening als dat al nodig is. Laat je niets wijs maken door familie, school, overheid en bedrijven, ze preken allemaal voor eigen parochie en hopen er allemaal zelf beter van te worden.

Peter Barkum © ® 18/21-06-2017

2 opmerkingen:

  1. Wat ik me zojuist bedacht, was 'stop asjeblieft met mensen tegen elkaar op te zetten'...

    Meteen daarna dacht ik 'ja, maar mensen slikken ook alles gewoon voor zoetekoek'.

    Dus zijn het de mensen die anderen zand in de ogen strooien, of diegenen die geen flauw benul hebben hoe ze zichzelf de ogen uit moeten wrijven?

    Hoe dan ook, zeer terecht om in jouw artikel nogmaals mensen op hun eigen verantwoordelijkheid te attenderen: Denk ZELF na, onderzoek en leer. ♥

    BeantwoordenVerwijderen